ORTAOKUL
Bilimde ve teknolojide meydana gelen değişimlere paralel olarak toplumu oluşturan bireylerin amaçları, yaşam ve davranış biçimleri de değişmektedir. Gelişmiş, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmış ve hızla yoluna devam etmekte olan ülkelerin önderliğinde geliştirilen bilim ve teknoloji ürünlerinin bir kısmı daha sağlıklı, daha rahat ve daha mutlu yaşamak için insanlığa katkı sağlarken bir kısmı da ne yazık ki insanı, doğayı, evreni yok etme tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır.
21. yüzyılda bilimde ve teknolojideki gelişmelere uyum sağlamayı ve katkı vermeyi hedefleyen her birey, her toplum ve her ülke bu becerilerle donanmak zorundadır. Yurttaşlarına bu becerileri kazandıramayan ülkeler dünyadan soyutlanırlar, sahip oldukları doğal kaynakları ve insan kaynaklarını, bu becerilere sahip ülkelerin inisiyatifine bırakmak zorunda kalır. Geleceğin vazgeçilmez, yararlı insanları olmanın ve zaman içinde ortaya çıkacak yeni mesleklerde çalışabilmenin, nitelikli bir yaşam sürdürebilmenin yolu, bu dönemin gerektirdiği üst düzey becerilerle donanmış olmaktan geçer.
21. yüzyıl becerileri öğrencinin etkin olduğu, problem çözdüğü, arkadaşlarıyla işbirliği yaparak çalıştığı, sorular sorduğu, yanıtlar bulduğu, eleştirdiği, hayal ettiği, yaratıcı ve analitik düşündüğü, bilgi ağlarına ve toplum kaynaklarına ulaştığı, bilgiyi sentezleyebildiği, öğretmenden yalnızca bilgiye ulaşmada rehberlik hizmeti alıp kendisinin ürettiği ortamlarda kazandırılabilir. Günümüzde eğitimden beklenen en öncelikli genel hedef bireylerin “dünya insanı” olarak yetiştirilmesidir. Yeniçağın eğitim anlayışında temel hedeflerimiz öğrencilerimizin ‘araştırma ve bilgi üretme becerilerine ve sosyal sorumluluk becerilerine’ sahip olmasıdır.
Yeni Yol Ortaokulu da öğretimsel süreçlerde “öğrenen ve üreten öğrenci” kavramı üzerinden uygulamalar yapılması gerektiğinin bilincindedir. Bu bağlamda, okulumuz bilgi aktarılan yer olmakla beraber öğrencilerimizin kişilik gelişimi, yetenek gelişimi, hobi gelişimi, sosyalleşme, yaşam becerileri gibi kavramların da hayat bulduğu yerdir.
Okulumuzda iyi bir eğitimin öğrenciyi hem akademik, hem duygusal ve sosyal hem de fiziksel yönden en üst düzeyde geliştirmek olduğu düşüncesinden hareket edilir. Bu sebeple, okulumuzda “bütünsel eğitim” yaklaşımları benimsenmekte ve aynı zamanda öğrencilerinin nitelikli, iyi ve değerli bireylere dönüşmesine, onların tüm yönlerinin dengeli ve bütünlüklü şekilde gelişmelerine imkân sunulmaktadır. Çünkü insan; zihin, beden ve duyguların uyumlu birleşiminden oluşan bir bütündür.